Istnieje wiele opcji tatarskich. Można go przygotować z lekko osolonej ryby, z mięsa. Ale moim ulubionym przepisem jest tatar z tuńczyka z awokado. Podczas gotowania dodaję również świeże pomidory, a potem Tatar staje się jeszcze delikatniejszy i smaczniejszy.
Składniki
- awokado - 1 rzecz
- tuńczyk - 250 g
- pomidory - 2 kawałki
- sok z cytryny - 2 art. l
- sos sojowy - 1 art. l
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pomidora, usuń z niego skórkę i pokrój miąższ w kostkę.
Oddziel awokado od pestki, drobno posiekaj i posyp sokiem z cytryny aby się nie ściemniał.
Pokrój tuńczyka w kostkę, marynuj przez kilka minut w sosie sojowym z przyprawami.
Połóż pierścień formujący na talerzu i ułóż kamień nazębny warstwami. Pierwszą warstwą będzie awokado. Dodaj trochę soli i pieprzu. Druga warstwa to tuńczyk zmieszany z pomidorem i oliwą z oliwek.
Podczas serwowania Tatar można udekorować plasterkiem cytryny lub świeżymi ziołami.