Zwracam uwagę na świetny przepis na gulasz bez ziemniaków. Aby nadać warzywom niezbędną kwaskowatość, dodaję sok z cytryny. Ale nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli pomidory są wystarczająco kwaśne.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany, włóż do miski i przykryj zimną wodą i solą przez 10 minut. Odcedź i lekko wyciśnij.
Pokrój cukinię, marchewkę, obraną paprykę i cebulę.
Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, parz wrzącą wodą, obierz i pokrój.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Posyp bakłażanem, cukinią, papryką, pomidorami i czarnym pieprzem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj sok z cytryny, grubo posiekany czosnek i sól. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie.
Zaparz gotowy gulasz przez 20 minut pod przykryciem. W tym czasie warzywa staną się bardziej soczyste i aromatyczne.