Jeśli lubisz oryginalne dania, na pewno spodoba ci się łosoś pieczony z cytryną i miodem w piekarniku. Wydawałoby się, co miód może mieć wspólnego z rybami? Ale nie, to po prostu idealne połączenie smaków. Proponuję raczej rozpocząć gotowanie!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz łososia, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Sól, pieprz, posmaruj rybę kwaśną śmietaną i odstaw na 10 minut.
Pokrój cytrynę w cienkie pół na pół. Zostaw sześć sztuk dla ryby, wyciśnij sok z reszty. W osobnej misce połącz miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Włóż rybę do wysmarowanej formy i napełnij mieszanką miodowo-cytrynową.
Na każdy kawałek połóż pół cytryny. Posyp mieszanką papryki i liśćmi rozmarynu. Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zdejmij folię, dodaj gałązki rozmarynu i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.