dania główne 22.01.2022

łosoś z cytryną i miodem w piekarniku

35 min
2 porcje
Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku
0

Jeśli lubisz oryginalne dania, na pewno spodoba ci się łosoś pieczony z cytryną i miodem w piekarniku. Wydawałoby się, co miód może mieć wspólnego z rybami? Ale nie, to po prostu idealne połączenie smaków. Proponuję raczej rozpocząć gotowanie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz łososia, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średniej wielkości kawałki.

Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Sól, pieprz, posmaruj rybę kwaśną śmietaną i odstaw na 10 minut.

Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój cytrynę w cienkie pół na pół. Zostaw sześć sztuk dla ryby, wyciśnij sok z reszty. W osobnej misce połącz miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek.

Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Włóż rybę do wysmarowanej formy i napełnij mieszanką miodowo-cytrynową.

Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Na każdy kawałek połóż pół cytryny. Posyp mieszanką papryki i liśćmi rozmarynu. Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdejmij folię, dodaj gałązki rozmarynu i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

Łosoś z cytryną i miodem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy