Do tego przepisu potrzebujesz najbardziej dojrzałych i miękkich pomidorów. Podczas pieczenia powinny dosłownie się stopić. Jeśli to możliwe, obierz je, wykonując nacięcie w kształcie krzyża u podstawy i zalewając wrzącą wodą. Kotlety okażą się bardzo smaczne!
Składniki
- Indyk (filet) – 500 g
- pomidory (Dojrzałe) – 2 kawałki
- ser (solidny) – 200 g
- majonez - 80 g
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Uderz każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Posyp kotlety solą, przyprawami i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Obierz pomidory i pokrój w plasterki.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.
Ułóż plastry pomidora, posyp serem i przykryj folią.
Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5-7 minut.