dania główne 17.02.2022

kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku

50 min
4 porcje
Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku
0

Do tego przepisu potrzebujesz najbardziej dojrzałych i miękkich pomidorów. Podczas pieczenia powinny dosłownie się stopić. Jeśli to możliwe, obierz je, wykonując nacięcie w kształcie krzyża u podstawy i zalewając wrzącą wodą. Kotlety okażą się bardzo smaczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój indyka na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Uderz każdy kawałek młotkiem po obu stronach.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Posyp kotlety solą, przyprawami i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Obierz pomidory i pokrój w plasterki.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Ułóż plastry pomidora, posyp serem i przykryj folią.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5-7 minut.

Kotlety z indyka z pomidorami i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy