dania główne 22.01.2022

lobio w nocniku

1 godz. 30 min.
2 porcje
Lobio w garnku
0

Jeśli męczy cię niekończące się gotowanie suchej fasoli, spróbuj upiec ją w garnkach. Po pierwsze, jest szybszy, ponieważ w ceramice wszystko piecze się równomiernie z różnych stron. Po drugie, jest również smaczniejszy, ponieważ pieczone potrawy zawsze wygrywają z gotowanymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz fasolę przez noc, a następnego dnia rozłóż ją w doniczkach. Wlej pół szklanki wody i wyślij do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Piecz fasolę do miękkości, może to zająć od 40 do 60 minut.

Lobio w garnku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i paprykę i smaż wszystko na złoty kolor. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Lobio w garnku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wymieszaj szklankę wody z koncentratem pomidorowym i wlej do warzyw. Dodaj cukier i wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Lobio w garnku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Sól gotową fasolę, dodaj mieszankę warzywną i czosnek przepuszczony przez prasę.

Lobio w garnku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.

Lobio w garnku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy