Jeśli męczy cię niekończące się gotowanie suchej fasoli, spróbuj upiec ją w garnkach. Po pierwsze, jest szybszy, ponieważ w ceramice wszystko piecze się równomiernie z różnych stron. Po drugie, jest również smaczniejszy, ponieważ pieczone potrawy zawsze wygrywają z gotowanymi.
Składniki
- fasola - 2 szklanki
- papryka - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- chmiel-suneli - 2 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 1 art.
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę przez noc, a następnego dnia rozłóż ją w doniczkach. Wlej pół szklanki wody i wyślij do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Piecz fasolę do miękkości, może to zająć od 40 do 60 minut.
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i paprykę i smaż wszystko na złoty kolor. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Wymieszaj szklankę wody z koncentratem pomidorowym i wlej do warzyw. Dodaj cukier i wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Sól gotową fasolę, dodaj mieszankę warzywną i czosnek przepuszczony przez prasę.
Piecz przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.