Jeśli masz cierpliwość i niezbędne produkty, możesz gotować bułki z czerwoną rybą w domu. Proponuję bardzo prosty przepis. Nie zapomnij o bambusowej macie. Bez niego nie można przekręcić pięknych rolek.
Składniki
- czerwona ryba (lekko solony) – 250 g
- okrągły ryż (gotowane) – 200 g
- nori - 2 liścia
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż dokładnie opłucz i umieść w garnku z zimną wodą.
Gotuj przez 12 minut od wrzenia.
Wyłącz ogrzewanie i zaparzaj ryż pod przykryciem przez 10 minut.
Odcedź, dodaj ocet i cukier do garnka. Wymieszaj i odłóż na bok na kolejne 10 minut.
Pokrój czerwoną rybę w paski.
Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori na wierzchu.
Ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Połóż paski czerwonej ryby na szerokiej stronie paskiem.
Zwinąć ciasną rolkę, delikatnie dociskając matę na całej powierzchni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy