W weekend często próbuję nowych przepisów, aby zawsze mieć na uwadze kilka opcji na wakacje. Niedawno gotowałem pieczeń z mielonego mięsa z jajkiem w piekarniku. Ta przekąska na pewno będzie często na naszym stole.
Składniki
- mięso mielone - 1 kg
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- mąka - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- mleko - 100 ml
- biały chleb - 1 kawałek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Biały chleb pokruszyć na ciepłe mleko i odstawić na 10 minut.
Jajka na twardo obierz.
Wymieszaj mięso mielone, sól, mielony pieprz i chleb z mlekiem.
Wymieszaj, dobrze ubij i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Rozłóż folię, ułóż prostokąt mielonego mięsa warstwą około 1 cm.
Posyp Pasek mąką na środku, połóż na nim jajka na twardo.
Pomagając sobie folią, uformuj bułkę.
Owinąć powstały przedmiot w dwie warstwy folii i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Ostrożnie rozpakuj folię i włóż pieczeń z jajkiem do piekarnika na kolejne 15 minut.