przekąski 21.06.2023

ciasto Sushi

25 min
4 porcje
Ciasto Sushi
chudo2307, stock.adobe.com
0

Skręcanie rolek jest długim i trudnym zadaniem. Przygotuj lepsze ciasto sushi! Spędzisz znacznie mniej czasu, ale jednocześnie danie okaże się równie smaczne. Dla wygody polecam użycie pierścienia do serwowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Wyjmij z pieca i pozostaw pod przykryciem na kwadrans.

Dodaj ocet, cukier i odłóż na bok na kolejne 10 minut.

Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.

Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Pokrój arkusz nori w kwadraty.

Umieść pierścień do serwowania na talerzu, wyłóż spód kawałkami nori.

Rozłóż połowę ryżu i lekko ubij.

Dodaj warstwami ser, awokado i pozostały ryż.

Roztop masło na patelni, ułóż krewetki i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj jeszcze 1 minutę.

Ułóż smażone krewetki na ryżu.

Gotowe ciasto sushi należy parzyć w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy