Skręcanie rolek jest długim i trudnym zadaniem. Przygotuj lepsze ciasto sushi! Spędzisz znacznie mniej czasu, ale jednocześnie danie okaże się równie smaczne. Dla wygody polecam użycie pierścienia do serwowania.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- krewetki (obrane) – 200 g
- awokado (Duże) – 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- Ser Philadelphia - 200 g
- masło - 50 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- nori - 1 liść
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Wyjmij z pieca i pozostaw pod przykryciem na kwadrans.
Dodaj ocet, cukier i odłóż na bok na kolejne 10 minut.
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.
Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój arkusz nori w kwadraty.
Umieść pierścień do serwowania na talerzu, wyłóż spód kawałkami nori.
Rozłóż połowę ryżu i lekko ubij.
Dodaj warstwami ser, awokado i pozostały ryż.
Roztop masło na patelni, ułóż krewetki i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj jeszcze 1 minutę.
Ułóż smażone krewetki na ryżu.
Gotowe ciasto sushi należy parzyć w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.