Klasyczne Japońskie Onigiri to kulki ryżowe lub trójkąty z wszelkiego rodzaju nadzieniem. Są gotowane z rybami, pastą fasolową, owocami morza – z czymkolwiek. Ponadto możesz gotować słodkie Onigiri i to na nich chcę się bardziej skupić.
Składniki
- okrągły ryż (do sushi) – 120 g
- woda - 250 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- nori - 1 liść
- truskawka - 200 g
- ricotta - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż, przykryj zimną wodą i zagotuj.
Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut na średnim ogniu, aż woda wyparuje.
Dodaj ocet, cukier i sól, wymieszaj i pozwól ryżowi ostygnąć.
Uformuj z niego tortille i ułóż trochę ricotty i kawałek truskawek.
Uformuj Onigiri w dowolny kształt i przyklej zwilżony wodą Pasek nori.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy