Wielu koneserów kuchni francuskiej zna pikantny sos Béarnaise. Często podaje się go do potraw z grilla. Idealny SOS wymaga umiejętności i imponującego doświadczenia kulinarnego. Wielu kucharzy poświęca temu wiele lat.
Składniki
- żółtka - 4 kawałki
- szalotka - 2 kawałki
- wino (Biały) – 150 ml
- masło - 150 g
- ocet winny (biały) – 3 art.
- estragon - kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz szalotki i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni połącz ocet, wino, posiekaną cebulę i gałązki estragonu. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.
Lekko ostudź powstałą masę, Usuń gałązki estragonu. Resztę zmiel w blenderze, aż będzie gładka.
Rozpuść masło w łaźni wodnej.
Ubij żółtka osobno z 1 łyżką zimnej wody.
Wymieszaj masę z blendera, masło i żółtka. Dodaj sól i zmielony pieprz do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy