Umiejętności francuskich szefów kuchni są oceniane przez przygotowanie beszamelu. Pod uwagę brany jest smak, gęstość, temperatura, aromat i konsystencja sosu. Oferuję ci świetny przepis na klasyczny sos beszamelowy do lasagne. Zawsze okazuje się idealny.
Składniki
- mleko - 500 ml
- masło - 60 g
- mąka - 4 art.
- gałka muszkatołowa (mielony) – na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło na głębokiej patelni.
Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Podgrzej masę przez 1 minutę na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wlej ciepłe mleko i kontynuuj gotowanie, mieszając, 4-5 minut.
Dodaj gałkę muszkatołową, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Sos powinien dobrze zgęstnieć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy