Jeśli nie możesz wybrać, które bułki lubisz najbardziej, z krewetkami lub łososiem-możesz połączyć te składniki. Okazuje się bardzo smaczny, a także satysfakcjonujący. Takie bogate nadzienie podbije nawet wybrednych koneserów kuchni japońskiej.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 240 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- nori - 4 liścia
- krewetki - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- bułka tarta - 1 art.
- łosoś - 100 g
- kawior rybny - 3-4 art.
- ogórki - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj ryż i gotuj, aż całkowicie go wchłonie.
Dopraw ryż octem z cukrem i solą i pozostaw pod przykryciem.
Ubij jajko. Zanurz w nim obrane krewetki i zwiń je w bułkę tartą. Podsmaż na patelni.
Pokrój ogórek w cienkie paski, a rybę w paski.
Na arkuszach nori ułóż warstwę ryżu, nie sięgając do krawędzi. Lekko zwilż krawędź.
Po drugiej stronie równomiernie rozprowadź nadzienie i dodaj trochę kawioru.
Przekręć rolki za pomocą maty i pokrój nożem nasączonym wodą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy