Jeśli uważasz, że bułki zawsze wymagają skomplikowanych i drogich składników, mylisz się. Proponuję wypróbować świetny i niedrogi przepis z ogórkiem, awokado i paluszkami krabowymi! Radzę dodać trochę pikantnego majonezu podczas serwowania.
Składniki
- okrągły ryż - 250 g
- woda - 450 ml
- nori - 4 liścia
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- paluszki krabowe - 5-7 sztuk
- awokado - 1 rzecz
- ogórki - 2 kawałki
- kawior rybny - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej ryż do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu, aż całkowicie go wchłonie.
Wymieszaj ocet, sól i cukier, dopraw ryż i pozwól mu trochę ostygnąć.
Przetnij arkusze nori na pół i ułóż warstwę ryżu na każdym z nich, lekko nie sięgając do krawędzi.
Ułóż kawior na wierzchu i odwróć nori na bambusowej macie z kawiorem skierowanym w dół.
Pokrój ogórki, awokado i paluszki krabowe w paski, ułóż nadzienie na środku i zwiń ciasne bułki.
Pokrój je mokrym zimnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy