Popularność francuskiego Dania doprowadziła do powstania ogromnej liczby przepisów na ten temat. Wśród wielu przyzwoitych opcji dzisiaj chcę wyróżnić julienne z małży. Spróbuj, zaskoczy Cię jego delikatny smak i niesamowity aromat!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pieczarki i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje.
Dodaj małże, śmietanę, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić wszystko razem przez 5-7 minut, często mieszając.
Osobno na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor.
Dodaj masło, mielony pieprz, sól i mleko. Następnie wszystko razem przez 2 minuty.
Włóż smażone małże z grzybami do przygotowanych kokilek.
Polać sosem i posypać startym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.