przekąski 26.06.2023

julienne z małży

40 min
2 porcje
Julienne z małży
Aksenya, stock.adobe.com
0

Popularność francuskiego Dania doprowadziła do powstania ogromnej liczby przepisów na ten temat. Wśród wielu przyzwoitych opcji dzisiaj chcę wyróżnić julienne z małży. Spróbuj, zaskoczy Cię jego delikatny smak i niesamowity aromat!

Składniki

dla julienne:
do sosu:
  • mąka - 3 art.
  • mleko - 1 szkło
  • masło - 100 G
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczarki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj pieczarki i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje.

Dodaj małże, śmietanę, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić wszystko razem przez 5-7 minut, często mieszając.

Osobno na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor.

Dodaj masło, mielony pieprz, sól i mleko. Następnie wszystko razem przez 2 minuty.

Włóż smażone małże z grzybami do przygotowanych kokilek.

Polać sosem i posypać startym serem.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy