Jeśli masz czas i ochotę, przygotuj pieczone bułki. Proces jest długi i bardzo interesujący. Konwencjonalnie można go podzielić na dwa etapy: zwijanie rolki i pieczenie. Gotową przekąskę zaleca się doprawić japońskim majonezem lub sosem sojowym.
Składniki
dla rolek:
- okrągły ryż (gotowane) – 150 g
- czerwona ryba (lekko solony) – 100 g
- Ser Philadelphia - 150 g
- glony - 50 g
- czerwony kawior (latająca ryba) – 1 art.
- ser śmietankowy - 150 g
- sos sojowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- nori - 1 liść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż wymieszać z octem i odstawić na 5 minut.
Rozłóż bambusową matę i rozłóż arkusz nori.
Rozłóż ryż równomiernie na wierzchu.
Ułóż wodorosty i pokrojoną w plasterki czerwoną rybę. Dodaj warstwę sera Philadelphia.
Zwinąć mocno rolkę, dobrze dociskając palcami po całej powierzchni.
Pokrój na porcje.
Połącz ser śmietankowy, latający kawior rybny i sos sojowy.
Przełóż półfabrykat na kawałki bułek.
Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy