przekąski 22.01.2022

Hummus buraczany z tahini

25 min
6 porcji
Hummus buraczany z tahini
Anastasia Turshina, stock.adobe.com
0

Chcesz urozmaicić swoje menu dietetyczne? Przygotuj hummus z buraków. Przepis wykorzystuje pastę sezamową tahini. W razie potrzeby buraki można gotować lub piec w piekarniku. W każdym razie okazuje się bardzo smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 12 godzin w zimnej wodzie.

Zmień wodę, zagotuj i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.

Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, a następnie ułóż cienką warstwę do wyschnięcia na ręczniku.

Pokrój buraki na duże kawałki i włóż do blendera.

Dodaj sól, mielony pieprz, obrane ząbki czosnku i zmiel do uzyskania gładkości.

Dodaj tahini, olej, sok z cytryny, ciecierzycę i włącz blender na kolejne 3-5 minut.

Hummus można podawać z ziołami, pesto,krakersami i chlebem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy