Chcesz urozmaicić swoje menu dietetyczne? Przygotuj hummus z buraków. Przepis wykorzystuje pastę sezamową tahini. W razie potrzeby buraki można gotować lub piec w piekarniku. W każdym razie okazuje się bardzo smaczny!
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 2 szklanki
- Burak (gotowane) – 300 g
- tahini - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 30 ml
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 12 godzin w zimnej wodzie.
Zmień wodę, zagotuj i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, a następnie ułóż cienką warstwę do wyschnięcia na ręczniku.
Pokrój buraki na duże kawałki i włóż do blendera.
Dodaj sól, mielony pieprz, obrane ząbki czosnku i zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj tahini, olej, sok z cytryny, ciecierzycę i włącz blender na kolejne 3-5 minut.
Hummus można podawać z ziołami, pesto,krakersami i chlebem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy