Garść pachnącej żurawiny sprawi, że danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze. Aby zrekompensować kwas jagodowy, należy dodać więcej cukru. Staraj się dokładnie wymieszać przekąskę, w przeciwnym razie żurawina zostanie zmiażdżona, a danie nie będzie już tak piękne.
Składniki
- marchew - 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- żurawina - pół szklanki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Olej roślinny - 40 ml
- ocet jabłkowy - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Posiekaj obraną cebulę i ostrą paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do miski z marchewką.
Dodaj cebulę, ostrą paprykę, ocet i pominięty pieprz naciśnij czosnek. Ponownie wszystko wymieszaj.
Dodaj jagody żurawiny, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy