Pyszna, zdrowa i bardzo satysfakcjonująca przekąska. Porcja Hummusu buraczanego szybko i przez długi czas zaspokaja głód, ponieważ zawiera dużo białka roślinnego i błonnika. Zdrowe danie nie jest trudne do przygotowania. Radzę wcześniej ugotować buraki i ciecierzycę.
Składniki
- Burak (gotowane) – 250 g
- ciecierzyca (gotowane) – 150 g
- czosnek - 1 ząbek
- Sezam - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- Zira - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (przegotowany) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój buraki.
Sezam smażyć na suchej patelni przez 1,5-2 minuty.
Umieść buraki, ciecierzycę, obrany czosnek, sezam, sól i przyprawy w misce blendera.
Dodaj wodę, sok z cytryny i zmiel na gładką konsystencję.
Hummus z buraków włożyć do miski i polać olejem roślinnym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy