przekąski 20.06.2023

Hummus buraczany

15 min
2 porcje
Hummus buraczany
kopava, stock.adobe.com
0

Pyszna, zdrowa i bardzo satysfakcjonująca przekąska. Porcja Hummusu buraczanego szybko i przez długi czas zaspokaja głód, ponieważ zawiera dużo białka roślinnego i błonnika. Zdrowe danie nie jest trudne do przygotowania. Radzę wcześniej ugotować buraki i ciecierzycę.

Składniki

  • Burak (gotowane) – 250 g
  • ciecierzyca (gotowane) – 150 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • Sezam - 2 art.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sok z cytryny - 2 łyżeczka
  • Zira - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (przegotowany) – 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój buraki.

Sezam smażyć na suchej patelni przez 1,5-2 minuty.

Umieść buraki, ciecierzycę, obrany czosnek, sezam, sól i przyprawy w misce blendera.

Dodaj wodę, sok z cytryny i zmiel na gładką konsystencję.

Hummus z buraków włożyć do miski i polać olejem roślinnym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy