Wszyscy wiedzą, że galaretkę należy podawać z musztardą. Ale co, jeśli pójdziesz dalej i dodasz aromatyczne ziarna bezpośrednio podczas gotowania? Powiem ci to-jest bardzo smaczne. Gotowałem ten przepis już kilka razy!
Składniki
- golonka wieprzowa - 1 kg
- wieprzowina (filet) – 1 kg
- cebula - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 6 ząbki
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- nasiona gorczycy - 1 art.
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój golonkę i filety wieprzowe na duże kawałki, opłucz pod bieżącą wodą i włóż do głębokiego garnka z wodą.
Na małym ogniu zagotuj, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.
Dodaj groszek, liść laurowy, obraną cebulę i marchewkę. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny.
Złap marchewkę, cebulę, liść laurowy i wyrzuć. Dodaj drobno posiekany czosnek, nasiona gorczycy, sól i gotuj przez kolejną 1 godzinę.
Wyjmij mięso z patelni, oddziel je od kości, posiekaj i ułóż na talerzach.
Napełnij gorącym bulionem i pozostaw na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej.
Przenieś schłodzone galaretki do lodówki i pozostaw na 10 godzin. Gotowe!