Zamiast standardowych słodkich smakołyków na wakacje możesz zrobić ciasto sushi z węgorzem. Dla wygody użyj Formy do serwowania o odpowiednim rozmiarze. Bez tego bardzo trudno będzie idealnie ułożyć składniki. Dekorowanie gotowej przekąski jest zalecane według własnego uznania.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 300 g
- Węgorz (wędzony) – 200 g
- czerwona ryba (małosolna) – 100 g
- czerwony kawior - 2 art.
- awokado - 1 rzecz
- ogórki - 3 kawałki
- Ser Philadelphia - 200 g
- makaron jajeczny (gotowane) – 100 g
- sok z cytryny - 1 art.
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój węgorza i czerwoną rybę.
Pokrój jeden ogórek za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, resztę posiekaj w cienkie paski.
Awokado przekrój na pół, obierz i pestkę, pokrój, skrop sokiem z cytryny.
Umieść formę do serwowania na szerokim talerzu i umieść arkusze nori na dnie. Można je ciąć i łamać, dostosowując je do kształtu.
Rozłóż połowę ryżu i lekko ubij.
Dodaj warstwy awokado, sera, węgorza i ogórków w paski.
Rozłóż pozostały ryż, dodaj makaron jajeczny na wierzchu. Ostrożnie wyjmij pierścień do serwowania.
Udekoruj ciasto czerwonym kawiorem i czerwonymi kwiatami ryb.
Boki przekąski obtocz plasterkami ogórka.
Włóż ciasto sushi z węgorzem na 2 godziny do lodówki.