Przepis spodoba się miłośnikom ryb. Forshmak z solonej makreli jest często przygotowywany w Izraelu. Podaje się go z gotowanymi ziemniakami, rozprowadzając na kawałku ciemnego chleba. Czasami przekąskę układa się w dużej misce i kładzie na stole wraz z naleśnikami.
Składniki
- makrela (słona) – 1 tusza
- jaja kurze (gotowane) – 1 rzecz
- jabłka (zielony) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- musztarda Dijon - 1 art.
- masło - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść makrelę ze skóry, usuń głowę, ogon i płetwy.
Pokrój na dwie połówki wzdłuż, Usuń grzbiet i kości.
Pokrój Jabłko na ćwiartki, obierz i nasiona, skrop sokiem z cytryny.
Jajko i cebulę obrać, pokroić na duże kawałki.
Umieść makrelę, jajko, cebulę i jabłko w misce blendera.
Dodaj musztardę, masło i zmiel na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy