Chcesz wypróbować nowy przepis na koreańską marchewkę? Z pewnością nie ugotowałeś go jeszcze z sokiem pomarańczowym. Przekąska okazuje się bardzo soczysta i umiarkowanie pikantna. Umieść marchewki na świątecznym stole, a goście będą je podziwiać przez resztę imprezy!
Składniki
- marchew - 600 g
- czosnek - 3 ząbki
- sok pomarańczowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 40 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do marchewki.
Dodaj imbir, czarny pieprz, czosnek, sok pomarańczowy i cytrynowy przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy