przekąski 10.02.2022

koreańska marchewka z imbirem i sokiem pomarańczowym

15 min
4 porcje
Koreańska marchewka z imbirem i sokiem pomarańczowym
Evgeny, stock.adobe.com
0

Chcesz wypróbować nowy przepis na koreańską marchewkę? Z pewnością nie ugotowałeś go jeszcze z sokiem pomarańczowym. Przekąska okazuje się bardzo soczysta i umiarkowanie pikantna. Umieść marchewki na świątecznym stole, a goście będą je podziwiać przez resztę imprezy!

Składniki

  • marchew - 600 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • sok pomarańczowy - 2 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 40 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • mielony imbir - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczka
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Dodaj cukier, sól, wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do marchewki.

Dodaj imbir, czarny pieprz, czosnek, sok pomarańczowy i cytrynowy przepuszczony przez prasę.

Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy