Świetną alternatywą dla wysokokalorycznych przekąsek sklepowych i zwykłych chipsów ziemniaczanych są chipsy ryżowe. Miłośnicy kuchni azjatyckiej z pewnością już dobrze się z nimi znają. A dzisiaj powiem Ci, jak zrobić je w domu.
Składniki
- brązowy ryż - 200 g
- nasiona lnu - 100 g
- sos sojowy - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Sezam - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją, pozwól mu trochę ostygnąć i zmiksuj blenderem.
Dodaj sos sojowy, olej, siemię lniane i przyprawy do smaku.
Dodaj tam również prażony sezam.
Połóż wszystko na pergaminie cienkimi tortillami lub jedną warstwą, którą następnie pokrój.
Piecz frytki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Odwróć je w trakcie procesu. Na koniec ostudź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy