przekąski 16.11.2022

Bruschetta z awokado i tuńczykiem

20 min
4 porcje
Bruschetta z awokado i tuńczykiem
O.B., stock.adobe.com
0

Bruschetta jest idealna na leniwe niedzielne śniadanie. Połączenie awokado z tuńczykiem i chrupiącym chlebem wywołuje prawdziwą przyjemność gastronomiczną. Zjedz śniadanie przy filiżance świeżo parzonej kawy, tak jak robią to Włosi.

Składniki

  • chleb - 4 plasterki
  • tuńczyk (w puszkach we własnym soku) – 1 Bank
  • awokado - 1 szt.
  • oliwki - 6 szt.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • bazylia (lub inna zieleń) – do dekoracji

Przepis na gotowanie krok po kroku

Kromki chleba osuszyć na patelni bez oleju.

Obierz awokado, usuń pestkę, rozgnieć miąższ widelcem do puree.

Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Pokrój Oliwki w plasterki.

Kromki chleba posmaruj puree z awokado, posyp plasterkami tuńczyka, oliwkami i listkami świeżej bazylii lub innymi ulubionymi ziołami, jeśli chcesz.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy