Włoską bruschettę do tego przepisu gotuję dość często. Przygotowanie zajmuje minimum czasu, a wszyscy członkowie rodziny lubią takie szybkie i zdrowe śniadanie. Rano, do filiżanki świeżo parzonej kawy-to, czego potrzebujesz!
Składniki
- Bagietka - 6 plasterki
- pomidory - 2 szt.
- awokado - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- czosnek - 0,5 ząbki
- pietruszka - do smaku
- sól - do smaku
- zioła prowansalskie - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bagietkę w plastry, natrzyj mieszanką oliwy z oliwek i posiekanego czosnku, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C na złoty kolor.
Awokado obrać, pokroić na małe kawałki. Pokrój pomidory na plasterki.
Na opiekanych plasterkach bagietki ułożyć plastry awokado i pomidora, skropić sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek, posolić do smaku, doprawić mieszanką ziół prowansalskich.
Udekoruj gotowe bruschetty gałązkami pietruszki i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy