przekąski 22.06.2023

galaretka z uszu wieprzowych

2 godz. 40 min.
12 porcji
Galaretka z uszu wieprzowych
JackF, stock.adobe.com
0

Im więcej kości i chrząstki na patelni, tym lepiej galaretowate mięso stwardnieje. Zawierają dużo kolagenu, który działa jak substancja żelująca. Spróbuj ugotować galaretkę z uszu wieprzowych i przekonaj się o wszystkim.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj uszy wieprzowe wrzącą wodą, dobrze zeskrob wnętrze małżowiny usznej nożem i ponownie spłucz.

Pokrój uszy na duże kawałki i włóż do garnka z zimną wodą.

Dodaj obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 2,5 godziny od wrzenia.

Wyjmij uszy, połóż na talerzu i lekko ostudź.

Dodaj czosnek, mielony pieprz, sól do wrzącego bulionu i gotuj przez kolejne 3 minuty.

Pokrój uszy na małe kawałki i ułóż w przygotowanych kokilkach.

Odcedź bulion i wlej do tych samych foremek.

Usuń galaretkę w chłodne miejsce na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy