
Pikantne przekąski są zawsze bardzo popularne. Podaje się je na święta i często tak się gotuje. Jeśli lubisz takie potrawy, polecam spróbować koreańskiego przepisu kimchi z białej kapusty. Gwarantuję, że ci się spodoba!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- rzodkiewka - 200 g
- czosnek - 10 g
- cebula - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 30 ml
- ocet - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel kapustę na liście, pokrój na duże kawałki.
Złożyć do miski, zalać 1,5 l wrzącej wody i odstawić na 20 minut.
Zmiel obrany czosnek, rzodkiewkę i ostrą paprykę w blenderze.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Wrzuć kapustę do durszlaka.
Zagotuj 500 ml wody, dodaj cukier, sól, smażoną cebulę i półfabrykat z ostrą papryką.
Wyłącz ogrzewanie, wlej ocet i wymieszaj.
Włóż kapustę do przygotowanego pojemnika, zalej pikantną marynatą.
Przykryj podwójną warstwą gazy i wstaw do lodówki na 48 godzin.