przekąski 05.07.2023

pasztet z fasoli w domu

1 godz. 0 min.
2 porcje
Pasztet z fasoli w domu
Monika, stock.adobe.com
0

Fasola jest hojnym źródłem białka roślinnego, dlatego tak ważne jest, aby dodać ją do swojej diety. Oprócz zup, lobio i sałatek z fasoli często robi się pasztet. W domu i z prostych składników przekąska jest bardzo soczysta i smaczna.

Składniki

  • fasola (sucha) – 250 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę przez 4 godziny.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i umieść w garnku ze świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Weź trochę bulionu do szklanki, spuść resztę.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.

Przenieś gotowaną fasolę z bulionem do głębokiej miski.

Dodaj smażoną cebulę, obrany ząbek czosnku i zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego.

Sól, wlej pozostały bulion i jeszcze raz dokładnie posiekaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy