przekąski 21.07.2023

Chamcha z kapusty pekińskiej po koreańsku

30 min
4 porcje
Chamcha z kapusty pekińskiej po koreańsku
oyamaaraa, stock.adobe.com
0

Jeśli podoba Ci się również klasyczna koreańska chamcha z kapusty pekińskiej, proponuję zrobić ją samodzielnie. Jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Naprawdę potrzebujesz dużo przypraw, a także czasu i cierpliwości, ale wynik jest tego wart.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wcześniej pokrój kapustę wzdłuż na ćwiartki.

Wymieszaj 1.5-1.7 L wody z solą, zagotuj, gotuj do rozpuszczenia i pozwól solance ostygnąć.

Napełnij kapustę i pozostaw na noc pod prasą.

Cienko pokrój marchewkę, cebulę, chili i czosnek. Dodaj przyprawy, cukier i sos sojowy. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek wody.

Lekko wyciśnij kapustę z solanki i przetrzyj każdy liść tą mieszanką.

Pozostaw go pod folią i pod prasą na kolejne 2-3 dni w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy