przekąski 22.01.2022

Hummus dyniowy

55 min
6 porcji
Hummus dyniowy
FomaA, stock.adobe.com
0

Ulubiona przekąska okazuje się jeszcze smaczniejsza i piękniejsza, jeśli gotujesz ją z dynią. Jasny hummus dyniowy można podawać z frytkami, pieczywem, krakersami lub falafelem. Dla wygody i oszczędności czasu użyję ciecierzycy w puszkach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, obierz i pokrój na małe kawałki.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż dynię, posyp mielonym pieprzem i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciecierzycę wrzucić do durszlaka i odstawić na 5 minut do szklanki nadmiaru płynu.

Wlej sezam na suchą patelnię i smaż na złoty kolor.

Zmiel sezam z czosnkiem i oliwą z oliwek w blenderze.

Dodaj sok z cytryny, sól i kontynuuj ubijanie przez 2-3 minuty.

Dodaj ciecierzycę, dynię i posiekaj, aż będzie gładka.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy