przekąski 22.01.2022

przepis na idealny hummus

40 min
3 porcje
Przepis na idealny hummus
feirlight, stock.adobe.com
0

Chcesz nauczyć się gotować idealny hummus? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Gotowaną ciecierzycę należy ręcznie oczyścić z folii. Proces jest bardzo pracochłonny, ale także skuteczny. Przekąska jest jednorodna, o delikatnej kremowej konsystencji.

Składniki

  • ciecierzyca (suchy) – 300 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • tahini - 2 art.
  • sok z cytryny - 3 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • Zira - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 10 godzin w zimnej wodzie.

Odcedź i obierz ciecierzycę z folii.

Zmiel obrane ząbki czosnku w blenderze.

Dodaj ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, zirę i mielony pieprz. Kontynuuj pracę blendera przez kolejne 3-5 minut.

Dodaj pastę tahini, sól i zmiel wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy