
Chcesz nauczyć się gotować idealny hummus? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Gotowaną ciecierzycę należy ręcznie oczyścić z folii. Proces jest bardzo pracochłonny, ale także skuteczny. Przekąska jest jednorodna, o delikatnej kremowej konsystencji.
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- tahini - 2 art.
- sok z cytryny - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Zira - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 10 godzin w zimnej wodzie.
Odcedź i obierz ciecierzycę z folii.
Zmiel obrane ząbki czosnku w blenderze.
Dodaj ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, zirę i mielony pieprz. Kontynuuj pracę blendera przez kolejne 3-5 minut.
Dodaj pastę tahini, sól i zmiel wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy