Jeśli kochasz pianki tak samo jak ja, bardzo radzę spróbować ugotować je w szerokiej gamie smaków. Na przykład ta opcja agrestu jest dobrym rozwiązaniem w szczycie sezonu jagodowego, kiedy jest po prostu dużo.
Składniki
- agrest - 400 g
- cukier - 370 g
- białka jaj - 40 g
- woda - 140 ml
- agar-agar - 10 g
- miód - 20 g
- pomarańcza - 0.5 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij ogony agrestu, zmiel je blenderem i przetrzyj przez sito.
Zagotuj puree, aż będzie gęste, dodaj 50 g cukru i pozwól mu ostygnąć.
Ubij schłodzone puree z białkiem mikserem, aż będą twarde.
Napełnij agar wodą, wymieszaj i zagotuj.
Dodaj pozostały cukier, miód i skórkę pomarańczową.
Gotuj syrop przez około 7 minut, mieszając.
Kontynuując ubijanie puree, wlej gorący syrop cienkim strumieniem.
Ułóż pianki na pergaminie za pomocą strzykawki do ciasta i pozostaw na noc na stole.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy