Kto wymyślił hummus? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Na liście pretendentów znajdują się Żydzi, Turcy, Grecy, Ormianie i wiele innych narodów. Wszystkie przepisy są ciekawe i smaczne na swój sposób. Rozważmy dzisiaj wersję Hummusu po żydowsku.
Składniki
- ciecierzyca - 2 szklanki
- Sezam - 4 art.
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 100 ml
- sok z cytryny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 12 godzin w wodzie.
Spłucz ponownie, wlej zimną wodę i gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.
Spuść płyn do osobnego pojemnika, rozłóż ciecierzycę do wyschnięcia na ręczniku.
Suszyć Sezam przez kilka minut na suchej patelni.
Umieść sezam, obrane ząbki czosnku, olej w misce blendera i ubijaj przez 3 minuty.
Dodaj sok z cytryny, zmielony pieprz, sól i włącz blender na kolejne 1 minutę.
Dodaj ciecierzycę, wlej 100 ml wywaru z ciecierzycy i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
Posmakuj i w razie potrzeby dodaj przyprawy, sok z cytryny lub olej.