przekąski 22.01.2022

Hummus po żydowsku

25 min
4 porcje
Hummus po żydowsku
Inga, stock.adobe.com
0

Kto wymyślił hummus? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Na liście pretendentów znajdują się Żydzi, Turcy, Grecy, Ormianie i wiele innych narodów. Wszystkie przepisy są ciekawe i smaczne na swój sposób. Rozważmy dzisiaj wersję Hummusu po żydowsku.

Składniki

  • ciecierzyca - 2 szklanki
  • Sezam - 4 art.
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • sok z cytryny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 12 godzin w wodzie.

Spłucz ponownie, wlej zimną wodę i gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.

Spuść płyn do osobnego pojemnika, rozłóż ciecierzycę do wyschnięcia na ręczniku.

Suszyć Sezam przez kilka minut na suchej patelni.

Umieść sezam, obrane ząbki czosnku, olej w misce blendera i ubijaj przez 3 minuty.

Dodaj sok z cytryny, zmielony pieprz, sól i włącz blender na kolejne 1 minutę.

Dodaj ciecierzycę, wlej 100 ml wywaru z ciecierzycy i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.

Posmakuj i w razie potrzeby dodaj przyprawy, sok z cytryny lub olej.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy