To danie należy do kategorii przysmaków, które zwykle podaje się na stole na specjalną okazję. Spróbuj pasztetu z wątróbki z kaczki, a zobaczysz, o co w tym wszystkim chodzi. Możesz przygotować przekąskę z wyprzedzeniem, ponieważ jest doskonale przechowywana w lodówce do 5 dni.
Składniki
- wątróbka z kaczki - 1 kg
- szalotka - 2 kawałki
- wino (Biały) – 200 ml
- śmietana - 200 ml
- masło - 150 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Szalotki obrać i drobno posiekać.
Roztop masło na patelni, włóż cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj wątróbkę z kaczki i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Wlej wino, posyp solą i przyprawami. Następnie wszystko razem przez 3 minuty.
Dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy