Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że shawarma jest uważana za uliczne jedzenie i trzeba ją kupić w uroczych łareczkach. Ale kto powiedział, że tej przekąski nie można zrobić w domu? Co więcej, domowa shawarma okazuje się jeszcze smaczniejsza! Dziś ugotujemy go z kurczakiem i warzywami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na małe kawałki i smaż na oleju na złoty kolor.
Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj.
Pokrój pomidory, kapustę i obraną cebulę.
Wymieszaj majonez z keczupem i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Rozłóż chleb pita na stole i za pomocą silikonowej szczotki posmaruj powstałym sosem.
Zajmując jedną trzecią szerokiej strony chleba pita, ułóż warstwami kurczaka, kapustę, pomidory i cebulę.
Wsuń luźne boki do środka i zwiń chleb pita ciasną bułką. Powtórz z resztą pita i nadzieniem.
Zrumień gotową shawarmę na suchej patelni po obu stronach.