desery 02.12.2022

ciasto Bento z karmelem

50 min
4 porcje
Ciasto Bento z karmelem
DyrElena, stock.adobe.com
0

Porcjowany deser zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu. Przygotowuję ciasto Bento z karmelem nie tylko ze względu na zwartość, ale także dlatego, że uwielbiam karmel. Ciasto okazuje się niesamowite, niesamowicie delikatne, umiarkowanie słodkie, o subtelnym waniliowym smaku karmelowym.

Składniki

do testu:
dla karmelu:
  • śmietana (33%) – 75 ml
  • cukier - 50 g
  • masło - 30 g
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij na gęstą pianę 90 g cukru (reszta cukru przyda się później), jajka i cukier waniliowy. Następnie dodaj proszek do pieczenia ciasta i mąkę do płynu. Ubij ciasto na gładką masę.

Przygotuj piekarnik. Włącz Na 180C. na blasze do pieczenia wyłożyć pergamin i wlać ciasto. Wyślij do pieczenia w piekarniku przez 20 minut.

Przygotuj karmel. Aby to zrobić, weź trochę śmietany. Będziesz potrzebował 75 g, reszta pójdzie na krem i 50 g cukru. Połącz śmietanę, cukier i masło i gotuj karmel na średnim ogniu, aż pojawią się średnie bąbelki.

Przygotuj krem. Ubij śmietanę, twarożek i cukier puder.

Uformuj ciasto. Wytnij koła za pomocą pierścieni kształtujących. Mam 8 sztuk. Wlej krem na ciasto, zrób bok i wlej część karmelu na środek. Połóż drugie ciasto na wierzchu i posmaruj kremem. Zrób to z każdym ciastem, powinieneś dostać 4 sztuki. Podawaj do stołu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy