Porcjowany deser zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu. Przygotowuję ciasto Bento z karmelem nie tylko ze względu na zwartość, ale także dlatego, że uwielbiam karmel. Ciasto okazuje się niesamowite, niesamowicie delikatne, umiarkowanie słodkie, o subtelnym waniliowym smaku karmelowym.
Składniki
- mąka - 100 g
- cukier - 90 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l
- cukier waniliowy - 12 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana (33%) – 75 ml
- cukier - 50 g
- masło - 30 g
- śmietana - 225 ml
- ser twarogowy - 500 g
- cukier puder - 70 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij na gęstą pianę 90 g cukru (reszta cukru przyda się później), jajka i cukier waniliowy. Następnie dodaj proszek do pieczenia ciasta i mąkę do płynu. Ubij ciasto na gładką masę.
Przygotuj piekarnik. Włącz Na 180C. na blasze do pieczenia wyłożyć pergamin i wlać ciasto. Wyślij do pieczenia w piekarniku przez 20 minut.
Przygotuj karmel. Aby to zrobić, weź trochę śmietany. Będziesz potrzebował 75 g, reszta pójdzie na krem i 50 g cukru. Połącz śmietanę, cukier i masło i gotuj karmel na średnim ogniu, aż pojawią się średnie bąbelki.
Przygotuj krem. Ubij śmietanę, twarożek i cukier puder.
Uformuj ciasto. Wytnij koła za pomocą pierścieni kształtujących. Mam 8 sztuk. Wlej krem na ciasto, zrób bok i wlej część karmelu na środek. Połóż drugie ciasto na wierzchu i posmaruj kremem. Zrób to z każdym ciastem, powinieneś dostać 4 sztuki. Podawaj do stołu.