Najczęściej lody są przygotowywane na bazie śmietany. Proponuję dziś nieco odejść od klasycznego przepisu i zrobić lody z ryazhenka w domu. Przypominam, że produkt mleczny powinien być smaczny i świeży.
Składniki
- ryazhenka - 500 ml
- jaja kurze - 1 kawałki
- biała czekolada - 120 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- cukier - 100 g
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj sfermentowane mleko z cukrem waniliowym i dobrze ubij.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Podziel jajko na białko i żółtko.
Połącz rozpuszczoną czekoladę, cukier i żółtko.
Ubij białko osobno solą, aż będzie puszyste.
Wymieszaj ubite sfermentowane mleko, masę białkową i półfabrykat z żółtkiem.
Włóż do formy i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 30 minut wyjmuj lody z lodówki i dokładnie wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy