Pyszny jesienny deser, który z łatwością przygotujesz z najzwyklejszych składników. Śmietanę z dynią można zaliczyć do kategorii domowych ciast, które piecze się na przyjazną herbatę i przytulne rodzinne obiady.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 100 g
- masło - 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- śmietana - 450 g
- Dynia (miazga) – 400 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 120 g
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj zimne masło.
Dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i włóż do wysmarowanej formy. Pamiętaj, aby uformować wysokie i grube boki.
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Pokrój dynię w kostkę, włóż do rondla z wodą i gotuj przez 15 minut.
Puree miękką dynię za pomocą blendera zanurzeniowego i ostudź.
Wymieszaj jajka, śmietanę, cukier i puree z dyni, ubij mikserem.
Dodaj zmielony cynamon i jeszcze raz wymieszaj.
Włóż powstałą masę do formy z upieczoną podstawą i spłaszcz. Piec wszystko razem przez kolejne 45-50 minut w 160 stopniach.
Wyjmij gotową śmietanę z dynią z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.