Oryginalnym sposobem na pokonanie klasycznego deseru tiramisu jest przygotowanie go jako bułki. Bardzo proste, smaczne i piękne. A potem bardzo wygodnie jest pokroić go na stół. Ten przepis jest wielokrotnie testowany w praktyce, więc śmiało się nim dzielę!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- sól - 1 szczypta
- mąka - 120 g
- cukier - 120 g
- woda - 70 ml
- kawa rozpuszczalna - 1.5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka solą, cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste.
Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj ciasto.
Wlej go na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia z wysokimi bokami.
Piecz ciasto przez około 7-10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będzie lekko rumiane.
Odwróć ciasto na matę silikonową i natychmiast zwiń je w rolkę razem z matą. Pozostaw na godzinę.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem na szczyty. Dodaj twaróg i ponownie ubij.
Dodaj startą czekoladę i wymieszaj śmietanę.
Do impregnacji zaparz kawę z cukrem w wodzie.
Rozpakuj biszkopt i namocz go w tej impregnacji.
Rozłóż warstwę kremu, ponownie zwiń bułkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Posmaruj go pozostałą śmietaną i posyp kakao.