Popularny deser jest przygotowywany na całym świecie w najbardziej niesamowitych odmianach. Jakoś natknąłem się na przepis na karmelowe tiramisu i oczywiście nie przegapiłem okazji, aby go wypróbować. Specjalny smak tiramisu nadaje syrop karmelowy i stopiony cukier.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 15 sztuk
- ser śmietankowy - 350 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło - 20 g
- cukier puder - 150 g
- cukier - 1 art.
- sól - na czubku noża
- koniak - 1 art.
- Kawa (espresso) – 200 ml
- syrop - 50 ml
- kakao (do posypania) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel jajka na białka i żółtka.
Ubij białka solą, aż będą puszyste.
Ubij żółtka cukrem pudrem na biało.
Wymieszaj masę żółtek z twarogiem i dobrze ubij mikserem.
W małych porcjach dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Cukier rozpuść na patelni. Wyłącz ogień, dodaj masło, wymieszaj i lekko ostudź.
Połącz śmietanę, stopiony cukier i syrop "Solony Karmel".
Umieść trochę kremu na dnie przygotowanych kubków.
W szerokiej filiżance połącz koniak i kawę.
Zanurz ciasteczka w aromatycznej mieszance i włóż do kubków, dodaj śmietanę. W takim przypadku ciasteczka można złamać, dostosowując je do rozmiaru używanych naczyń.
Kontynuuj napełnianie kubków ciasteczkami, naprzemiennie warstwami z kremem.
Na wierzch posmaruj pozostałą śmietaną i posyp kakao.