Jeśli szukasz oryginalnego, ale prostego deseru, zdecydowanie potrzebujesz tego przepisu! Śmietana z miodem i orzechami to niesamowicie pyszne domowe ciasto. Pamiętaj tylko, że alergicy powinni być bardziej ostrożni.
Składniki
do ciast:
- mąka - 1 szkło
- cukier - 0.5 szklanki
- jaja kurze - 3 kawałki
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 2 szklanki
- sól - 1 szczypta
- skrobia - 2 art.
- miód - 3 art.
do kremu:
- śmietana - 500 g
- cukier puder - 100 g
- miód - 2 art.
- ekstrakt z migdałów - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i miodem.
Posiekaj orzechy i wymieszaj z resztą suchych składników.
Połącz obie mieszanki i dokładnie wymieszaj ciasto.
Podziel go na 4 części i piecz cienkie ciasta przez 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ubij składniki kremu, aż będą puszyste.
Gdy ciasta ostygną, Zbierz śmietanę i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy