Niezwykły deser przyszedł do nas z Japonii i już udało mu się zdobyć serca słodyczy. Nie da się go z niczym porównać, mochi trzeba tylko spróbować! Delikatna konsystencja ciasta i wybuchowe kombinacje smaków nadzienia w 100% nie pozostawiają obojętnych miłośników słodyczy.
Składniki
- mąka ryżowa (klej) – 160 g
- woda - 90 ml
- mleko - 90 ml
- cukier - 35 g
- Olej roślinny - 20 ml
- sól - szczypta
- barwnik spożywczy - opcjonalnie
- ser śmietankowy - 200 g
- mleko skondensowane - 70 ml
- wanilina - do smaku
- mrożone jagody - 100 G
- cukier - 15 G
- skrobia kukurydziana - 5 G
- cukier puder - 30 g
- skrobia kukurydziana - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W niemetalowej misce połącz cukier, sól, wodę i mleko, dobrze wymieszaj.
Wprowadź mąkę ryżową, ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.
Dodaj olej roślinny i barwnik spożywczy (jeśli zamierzasz zrobić kolorowe ciasteczka). Pamiętaj, że po ugotowaniu ciasto będzie jaśniejsze. Przykryj miskę folią spożywczą, wykonaj kilka nakłuć wykałaczką i wyślij ciasto do kuchenki mikrofalowej na 2-3 minuty z maksymalną mocą (powinno dobrze zgęstnieć). Schłodzić ciasto do temperatury pokojowej.
Zrób konfiturę: ubij mrożone jagody blenderem, dodaj cukier i skrobię kukurydzianą, jeszcze raz ubij. Przenieś masę do rondla i na małym ogniu, ciągle mieszając, zagotuj. Po ugotowaniu gotuj przez kolejne 20-30 sekund. Lekko ostudź gotową konfiturę, włóż do torby cukierniczej i wyślij do lodówki w celu zagęszczenia.
Przygotuj nadzienie: ubij trochę ser śmietankowy mikserem ze skondensowanym mlekiem, dodaj wanilinę, jeszcze raz ubij. Przenieś śmietanę do worka do szprycowania, a także Wyślij do lodówki.
Nasmaruj powierzchnię stołu i ręce niewielką ilością bezwonnego oleju roślinnego, ułóż ciasto ryżowe i zagniataj na gładką, jednorodną konsystencję. Następnie zwiń kiełbasę i podziel ją na 8 równych części.
Uformuj mochi: każdą z części ciasta rozwałkuj na tortillę, za pomocą worka do szprycowania umieść niewielką ilość kremowego nadzienia na środku, a następnie konfiturę jagodową. Połącz krawędzie ciasta do środka (zgodnie z zasadą montażu chinkali), posyp ciasto niewielką ilością mieszanki skrobi i cukru pudru i nadaj schludny Okrągły kształt.
Włóż gotowe ciasta mochi do papierowych foremek do muffinek i wyślij do lodówki na 1-2 godziny. Podawaj deser do stołu schłodzony.