Jednym z moich ulubionych smakołyków i bez nich są pianki marshmallows. Jest dobry na co dzień i na święta. Nawet na wyjątkowe święta, takie jak Nowy Rok. Kawałek pianki można sobie pozwolić nawet po obfitej uczcie, ponieważ jest bardzo lekki.
Składniki
- czarna porzeczka (mrożony) – 200 g
- agar-agar - 5 g
- cukier - 300 g
- białka jaj - 1 rzecz
- woda - 125 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jagodę blenderem, dodaj 100 g cukru i gotuj puree na małym ogniu, aż zgęstnieje. Niech ostygnie.
Ubij puree z białkiem mikserem, aż będą puszyste.
Wymieszaj 200 g cukru i agaru, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Ubijając masę białkową, wlej syrop cienkim strumieniem.
Ubij wszystko jeszcze trochę i ułóż pianki za pomocą strzykawki do ciasta na pergaminie.
Pozwól mu stwardnieć i udekoruj do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy