Uwielbiasz proste domowe ciasta? Wtedy na pewno spodoba ci się przepis na śmietanę z makiem. Aby to ułatwić, Kup w sklepie gotowe nadzienie makowe. Zwykle jest sprzedawany w działach obok cukru waniliowego i proszku do pieczenia ciasta.
Składniki
- mąka - 320 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 200 g
- mleko - 500 ml
- Mak - 150 g
- cukier - 4 art.
- masło - 20 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- Sol - na czubku noża
- śmietana - 500 g
- cukier puder - 1 szkło
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mak wlać mleko i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
Ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj śmietanę, sodę i dobrze wymieszaj.
Dodaj półfabrykat z makiem, mąkę i ponownie wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 45 minut w 180 stopniach. W zależności od średnicy użytej formy czas gotowania może się różnić.
Schłodzić gotowe ciasto i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i wanilią.
Dodaj skrobię i wymieszaj.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Posmaruj śmietanę resztkami kremu na wierzchu i bokach. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.