Ten sam sernik, który najczęściej spotykasz w kawiarniach i restauracjach, nazywa się Nowy Jork. I ma kilka swoich sztuczek i tajemnic, które omówię bardziej szczegółowo w przepisie. Podawaj z sosem jagodowym, cukrem pudrem i miętą!
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 300 g
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- masło - 100 g
- ser śmietankowy - 600 g
- cukier - 150 g
- śmietana (33-35%) – 200 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj ze stopionym masłem i włóż do formy.
Ubij podstawę, zawiń spód formy folią i wyślij na 10 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.
Wymieszaj trzepaczką ser śmietankowy, sok z cytryny, wanilię i cukier. Nie możesz ubić nadzienia.
Dodaj jajka pojedynczo i wymieszaj.
Na samym końcu dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj, niczego nie ubijając.
Rozłóż masę szpatułką na podstawie i umieść sernik w pojemniku z wodą.
Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie półtorej godziny w temperaturze 110 stopni.
Pozostaw na godzinę w uchylonym, wyłączonym piekarniku, a następnie pozwól mu ostygnąć na stole, przykrywając serwetką i włóż na noc do lodówki.