Pastylka została pierwotnie przygotowana jako jeden ze sposobów na zachowanie sezonowych owoców i jagód przez długi czas. A wszystko dlatego, że jest doskonale przechowywany przez miesiące w hermetycznych szklanych pojemnikach. Teraz jest to również popularna uczta na herbatę. Na przykład taka pastylka z tarniny.
Składniki
- turn (tarnina) – 1 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 1 szklanka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij tarninę wodą, gotuj przez 5-10 minut do miękkości i przetrzyj przez sito.
Dodaj cukier i cynamon do smaku.
Gotuj puree na małym ogniu przez około 7 minut.
Wlej cienką warstwę na pergamin i osusz pastylkę w piekarniku z uchylonymi drzwiami w temperaturze 80 stopni przez 4-5 godzin.
Pokrój pastylkę i posyp cukrem pudrem według uznania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy