Czy za oknem jest ciemno i zimno? Czas zadowolić rodzinę jasnym ciastem "Tęcza". Kolorowy deser zaskoczy nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem. Na wierzchu ciasto można ozdobić pięknymi cukierkami, czekoladowymi kroplami lub posypką do ciasta.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- masło - 150 g
- mleko - 5 art.
- barwnik spożywczy (różne kolory) – 6 sztuk
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- biała czekolada - 100 g
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33 %) – 200 g
- posypka do ciasta - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozetrzyj zmiękczone masło cukrem na biało.
Dodaj po jednym jajku, ciągle ubijając mikserem.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, wlej ciepłe mleko. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty.
Podziel ciasto na 6 części i pokoloruj każdą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przykryj formę o odpowiedniej średnicy papierem do pieczenia.
Wlej ciasto tego samego koloru i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Powtórz z resztą ciasta, za każdym razem zmieniając papier do pieczenia.
Podgrzej połowę śmietany w łaźni wodnej, ale nie gotuj.
Dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj pozostałą połowę śmietany, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Ubij zimną śmietanę mikserem, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Na szerokim talerzu Złóż ciasto, przestrzegając sekwencji kolorów tęczy. Posmaruj każde ciasto kremem.
Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem, posyp posypką do ciasta i wyślij do lodówki na 1 godzinę.