Klasyczne tiramisu bardzo trudno nazwać zdrowym i zdrowym deserem. Ale proponuję PP odmianę tradycyjnego włoskiego dania dla tych, którzy stale monitorują swoją dietę lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
 - mąka ryżowa - 85 g
 - substytut cukru - 2 art.
 - proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
 - skrobia kukurydziana - 20 g
 - twaróg - 400 g
 - ricotta - 200 g
 - kakao - 1 art.
 - Kawa (mocny) – 250 ml
 - sól - 1 szczypta
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij białka, sól i substytut cukru na szczyty.
Powoli wprowadzaj mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i skrobią. Następnie powoli wprowadź żółtka.
Rozłóż ciasto cienkim ciastem i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić.
Ubij twaróg z ricottą w blenderze.
Zanurz pokrojone ciasteczka w mocnej kawie i włóż do formy. Naprzemiennie warstwy z kremem twarogowym.
Pozostaw deser na noc w lodówce i posyp kakao w proszku.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy