Klasyczne tiramisu bardzo trudno nazwać zdrowym i zdrowym deserem. Ale proponuję PP odmianę tradycyjnego włoskiego dania dla tych, którzy stale monitorują swoją dietę lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka ryżowa - 85 g
- substytut cukru - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 20 g
- twaróg - 400 g
- ricotta - 200 g
- kakao - 1 art.
- Kawa (mocny) – 250 ml
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij białka, sól i substytut cukru na szczyty.
Powoli wprowadzaj mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i skrobią. Następnie powoli wprowadź żółtka.
Rozłóż ciasto cienkim ciastem i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić.
Ubij twaróg z ricottą w blenderze.
Zanurz pokrojone ciasteczka w mocnej kawie i włóż do formy. Naprzemiennie warstwy z kremem twarogowym.
Pozostaw deser na noc w lodówce i posyp kakao w proszku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy