Chcesz rozpieszczać rodzinę niezwykłym smakołykiem? Ugotuj dmuchany ryż! Jest nie tylko podawany jako deser, ale także stosowany w różnych wyrobach cukierniczych. Do gotowania potrzebujesz bezwonnego ryżu, wody i oleju.
Składniki
- ryż na parze - 160 g
- woda - 800 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, włóż do rondla, przykryj zimną wodą i zagotuj.
Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz.
Połóż ryż na ręczniku papierowym lub tkaninowym i osusz serwetkami. Suszyć ryż przez pół godziny.
Ryż ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wysłać na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Kilkakrotnie wymieszaj ryż drewnianą szpatułką.
Na głębokiej patelni dobrze podgrzej olej roślinny.
Wlej niewielką ilość ryżu, a gdy tylko pęknie, Złap łyżką cedzakową. Powtórz procedurę z resztą ryżu.
Gotowy ryż połóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj z miodem lub karmelem według własnego gustu.