Jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania, to na pewno próbowałeś batonów sklepowych - dla energii, doboru użytecznych pierwiastków śladowych i po prostu w postaci pysznego deseru. Dzisiaj powiem Ci, jak samodzielnie przygotować takie batony. Tym razem cytrynowe.
Składniki
- płatki kukurydziane - 100 g
- orzechy - 100 g
- daktyle - 100 g
- Pasta orzechowa - 1 art.
- jaja kurze - 3 kawałki
- sok z cytryny - 120 ml
- Skórka z cytryny - 3 art.
- mąka migdałowa - 70 g
- cukier (lub substytut) – 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel płatki, orzechy, daktyle i pastę orzechową w blenderze, aż będą gładkie. Umieść cienką warstwę w formie.
Ubij jajka trzepaczką ze skórką i sokiem z cytryny.
Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj i wlej na bazę orzechową.
Piecz przez 30 minut w 170 stopniach, ostudź i pokrój w batoniki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy